AKCE: Doručení na výdejní místa PPL za pouhých 29 Kč!! Při nákupu od 1 000 Kč je veškerá doprava u nás samozřejmě zcela ZDARMA!

Proč liquid časem mění barvu a je to na škodu?

Liquid je tekutina používaná v elektronických cigaretách, známých také jako vaporizéry. Tato alternativa k tradičním cigaretám se stává stále oblíbenější kvůli většímu zdravotnímu prospěchu a nižšímu riziku pro uživatele. Nicméně, někteří uživatelé si mohou všimnout, že jejich liquid s časem mění barvu. Proč se to děje a má to nějaký vliv na kvalitu a bezpečnost liquidu?

Žena při vapování

Zdroj: https://unsplash.com/photos/AqxHuZ7viPw  

Co způsobuje změnu barvy liquidu?

Existuje několik faktorů, které mohou způsobit změnu barvy liquidu. Mezi nejčastější patří oxidace, působení světla, kontaminace, reakce s kovem a délka skladování.

Oxidace nastává, když se kyslík dostane do kontaktu s liquidem. To může být způsobeno nevhodným skladováním nebo použitím nízké kvality ingrediencí. Oxidace může mít negativní vliv na chuť liquidu. Dalším faktorem je působení světla. Ultrafialové záření způsobuje rozklad některých složek liquidu a může také vést ke změně barvy. 

Kontaminace je další faktor, který může způsobit změnu barvy liquidu. Kontaminace může nastat během výroby, skladování nebo při používání vaporizéru. To může vést k riziku pro zdraví uživatele, protože kontaminovaný liquid může obsahovat toxické látky.

Reakce s kovem je dalším faktorem, který může způsobit změnu barvy liquidu. Pokud jsou některé kovy použity při výrobě vaporizéru, mohou reagovat s některými složkami liquidu a změnit tak jeho barvu. Délka skladování může také ovlivnit barvu liquidu. Liquid s dlouhou expirací může ztratit svou původní barvu a chuť. To může být způsobeno rozkladem složek nebo oxidací.

 

Jak se dá zabránit změně barvy liquidu?

Existuje několik způsobů, jak se dá zabránit změně barvy liquidu. Prvním krokem je výběr kvalitního liquidu s kvalitními ingrediencemi a správné skladování liquidu. Liquid by měl být skladován na suchém a tmavém místě, aby se minimalizovalo jeho vystavení světlu.

Důležité je také pravidelně čistit vaporizér a udržovat ho v čistotě. Kontaminace může být snížena výběrem zařízení z kvalitních materiálů a také pravidelným čištěním. Zabránit reakcím s kovem lze tím, že se použijí vaporizéry, které neobsahují žádné kovy nebo jsou vyrobeny z kovů, které nejsou reaktivní s liquidem.

Důležité je také sledovat datum expirace liquidu a nepoužívat liquid, který již expiroval. To minimalizuje riziko negativních účinků na zdraví uživatele.

 

Závěr

Změna barvy liquidu může být způsobena několika faktory, jako jsou oxidace, působení světla, kontaminace, reakce s kovem a délka skladování. Tyto faktory mohou mít negativní vliv na chuť a účinky liquidu a mohou také být nebezpečné pro zdraví uživatele. 

Je důležité používat kvalitní ingredience, udržovat vaporizér v čistotě a sledovat datum expirace liquidu, aby se minimalizovalo riziko změny barvy a negativních účinků na zdraví.

 

Časté dotazy

Co je oxidace a jak ovlivňuje liquid?

Oxidace je chemická reakce, která může způsobit změnu barvy a chuti liquidu. Během oxidace dochází k reakci s kyslíkem a může to vést k tvorbě volných radikálů, které mohou být nebezpečné pro zdraví. Oxidace může být minimalizována použitím antioxidačních látek při výrobě liquidu a správným skladováním.

 

Jak dlouho je možné skladovat liquid?

Doba skladování liquidu závisí na jeho složení a kvalitě skladování. Většina výrobců uvádí doporučenou dobu skladování, kterou by uživatelé měli dodržovat. Pokud není uvedena žádná doba skladování, je doporučeno liquid spotřebovat do 1-2 let od data výroby.

 

Jak poznat, že liquid expiroval?

Liquid, který expiroval, může mít změněnou barvu, chuť a vůni. Takový liquid může být méně účinný nebo dokonce nebezpečný pro zdraví. Je důležité sledovat datum expirace na lahvičce liquidu a nepoužívat liquid, který již expiroval.

 

Jaké jsou nejčastější kovy používané ve vaporizérech a jak ovlivňují liquid?

Nejčastěji používané kovy ve vaporizérech jsou nerezová ocel, titan a hliník. Pokud jsou tyto kovy vysoké kvality a jsou správně ošetřeny, neměly by ovlivňovat chuť a účinky liquidu. Nicméně, některé levnější vaporizéry mohou obsahovat kovy, které jsou reaktivní s liquidem a mohou způsobit nežádoucí účinky na zdraví.

 

Jak často by měl být vaporizér čištěn?

Vaporizér by měl být čištěn pravidelně, aby se minimalizovala kontaminace a zvýšila se jeho účinnost. Frekvence čištění závisí na používaném liquidu a intenzitě používání vaporizéru. Většina výrobců doporučuje čistit vaporizér alespoň jednou týdně.