Máme pro vás nové nicsalt liquidy Aroma King. Výrazné a nezapomenutelné příchutě, všechny skladem s okamžitým dodáním!

Co je PG a VG?

Řada nováčků, a dokonce i nemálo zkušenějších e-kuřáků, si stále nejsou jistí a pletou si rozdíly mezi propylenglykolem (PG) a rostlinným glycerinem (VG) v e-liquidech. Abychom vám pomohli si je lépe osvojit a dozvědět se několik základních údajů o těchto složkách, připravili jsme tento článek. Na začátku je každopádně důležité trochu si popovídat o základu a definici PG a VG. Zkratkou PG označujeme propylenglykol a zkratka VG označuje rostlinný glycerin.

Co je VG a PG

Zdroj: https://unsplash.com/photos/nMW_lol2iDI

Běžný e-liquid obsahuje pět základních přísad. Těmito přísadami jsou propylenglykol (PG) a rostlinný glycerin (VG), voda, příchuť a nikotinová báze. V mnoha případech výrobci e-liquidů kombinují množství PG a VG, aby dosáhli požadovaných vlastností výsledného e-liquidu.

K čemu je VG a PG dobrý?

Propylenglykol a rostlinný glycerin se v e-liquidech nevyskytují náhodou. Jedná se o látky, které ovlivňují chuť a hustotu páry, kterou vydechnete po šluknutí. Ale nebojte, nejedná se o žádné obskurní chemické sloučeniny, ale o látky, které se běžně používají v potravinářském, farmaceutickém nebo kosmetickém průmyslu.

PG – propylenglykol

PG je přírodní sloučenina bez barvy a vůně, která vzniká z oxidu propylenu. Čím více PG objevíte v e-liquidu nebo v bázi, tím sladší je konečná chuť e-liquidu. PG se již dlouhou dobu bezpečně používá jako zvlhčující látka v zubních pastách a ústních vodách a také ve farmaceutickém a potravinářském průmyslu.

VG – vegetable glycerin

Když mluvíme o VG, jedná se o zcela běžnou sloučeninu, která se získává z rostlinných olejů (například ze sójového, kokosového nebo palmového oleje). Kromě toho je to bezbarvá tekutina sladké chuti, která je bez zápachu. Koncentrace VG v e-liquidu ovlivňuje hustotu kouře. Je ideální pro kouřové triky. Mějte však na paměti, že čím více kouře, tedy složky VG v e-liquidu, tím slabší chuť. Jde o to, vybrat si ideální poměr PG a VG, aby byl pro vás vaping přínosný. Kromě e-liquidů se VG také využívá v rámci kosmetických produktů nebo v potravinářském průmyslu.

VG

PG

Výsledný efekt

70 %

30 %

·       Fajn chuť a slušná pára

50 %

50 %

·       Parádní chuť, ale menší hustota páry

80 %

20 %

·       Hustší pára, ale slabá chuť

30 %

70 %

·       Silná chuť, ale velmi slabá pára


Míchání báze

Prvním krokem pro úspěšné namíchání vlastního liquidu je vytvoření nikotinové báze. Evropská směrnice o tabákových výrobcích v roce 2017 dala vzniknout boostrům jako přímý důsledek toho, že se má regulovat prodej e-liquidů. Boostery je třeba smíchat s beznikotinovou bází, až pak můžete přidávat koncentrovanou příchuť.

Beznikotinová báze

Kapalina bez chuti a vůně. Skládá se z VG a PG v různém poměru v závislosti na typu báze. Hustší báze mají větší podíl VG a jsou vhodnější pro výkonné e-cigarety a používají se pro potahování přímo do plic (tzv. DL vaping). V jiných zase dominuje složka PG a využívají se zásadně v menších e-cigaretách pro potahování z úst do plic (MTL vaping).

Booster

V podstatě jde o bázi, booster se totiž skládá z VG a PG (opět mohou být v několika poměrech), ale je zde i nikotin, obvykle v nejvyšší možné koncentraci 20 mg/ml.

Míchání

Samotné míchání je jednoduché. Obě tekutiny se pouze smíchají dohromady, dobře promíchají a v ideálním případě se nechají 24 hodin odležet. S takovou bází přejdete k míchání s koncentrovanými příchutěmi, čímž docílíte vytvoření svého vlastního e-liquidu.

Nechcete míchat beznikotinové báze s boostery?

Řešením je nikotinová báze – Jedná se o báze s nižším obsahem nikotinu, než je maximálním povolené množství – 20 mg. Na trhu najdete nikotinové báze o síle 3mg, 6mg, 10mg, 15mg a další. U těchto bází nemusíte míchat bázi bez nikotinu s boosterem, abyste dosáhli požadované síly nikotinu, máte rovnou předmícháno několik konkrétních bází v nižších silách nikotinu. Pro mnohé to znamená především rychlejší a levnější řešení.

 

Vybrané produkty z kategorie Beznikotinové báze:

 

 

Vybrané produkty z kategorie Nikotinové boostery:

 

 

Vybrané produkty z kategorie Nikotinové báze:

 

 

Vybrané produkty z kategorie Příchutě a aromata: