AKCE: Doručení na výdejní místa PPL za pouhých 29 Kč!! Při nákupu od 1 000 Kč je veškerá doprava u nás samozřejmě zcela ZDARMA!

Srovnání vapování vs. nahřívaný tabák: Jaké jsou rozdíly?

Kouření tabáku bylo tradičním způsobem užívání nikotinu po mnoho let. Nicméně, s nástupem nových technologií jako jsou elektronické cigarety a technologie zahřívaného tabáku (heat-not-burn products), mnoho lidí hledá nové způsoby, jak užívat nikotin. Mezi nejpopulárnější alternativy patří vapování a nahřívaný tabák. Ale co jsou to za technologie, a jaké jsou mezi nimi rozdíly? V tomto článku se podíváme na srovnání vapování vs. nahřívaný tabák.

 Vapování nebo nahřívaný tabák

Zdroj: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/muz-sezeni-mlady-okno-10951435/ 

Co je to vapování?

Vapování je proces zahřívání speciální kapaliny, nazývané e-liquid, a to pomocí spirálky v e-cigaretě. Tímto procesem zahřívání se vytváří pára, kterou uživatel inhaluje. E-liquid může obsahovat různé koncentrace nikotinu, aromatické látky a další přísady.

 

Jak funguje e-cigareta?

E-cigareta se skládá z několika částí: náustku, nádržky na e-liquid (tanku), spirálky a baterie. Když uživatel stiskne tlačítko, spirálka zahřeje e-liquid a vytváří páru, kterou uživatel inhaluje přes náustek.

 

Co je to nahřívaný tabák?

Nahřívaný tabák je nová technologie, která využívá zahřátím tabáku na nižší teploty než je tomu při tradičním kouření. Pomocí elektrické součásti v cigaretové trubce se zahřívá tabák, který poté uživatel inhaluje. Podobně jako u vapování, nahřívaný tabák má nižší obsah škodlivých látek než je tomu při tradičním kouření.

 

Jak funguje nahřívaný tabák?

Zařízení pro nahřívaný tabák se skládá z cigaretové trubky a tabáku, který je speciálně upraven pro tento účel. Když uživatel zapne zařízení, tabák se zahřeje na teplotu okolo 350°C, což vytváří aerosol, který uživatel inhaluje.

 

Srovnání vapování vs. nahřívaný tabák

Existují zásadní rozdíly mezi vapováním a nahřívaným tabákem, jak v technologii, tak v užívání a zdravotních účincích.

 

Obsah nikotinu

Tabáková náplň v zařízeních pro nahřívaný tabák vždy obsahuje nikotin. Naproti tomu elektronická cigareta nemá s tabákem nic společného, náplň může mít různé koncentrace nikotinu, v nabídce naleznete náplně zcela bez nikotinu až po desítky mg.

 

Zdravotní rizika

I když je vapování a nahřívaný tabák bezesporu méně škodlivý než tradiční kouření, stále existují zdravotní rizika. Například, některé studie naznačují, že vapování může způsobit problémy s dýchacími cestami a podporovat vznik zánětu v plicích. Stejně tak, nahřívaný tabák může způsobovat podobné zdravotní problémy, ačkoli v menší míře než kouření.

 

Cena

Cena e-cigarety a e-liquidu může být na začátku vyšší než klasické kouření, ale v delším časovém období vychází cenově dozajista mnohem lépe. Když si uživatel pořídí kvalitní e-cigarety, baterie a nabíječku, může si následně kupovat e-liquidy v různých příchutích a koncentracích nikotinu již za zlomek ceny klasických cigaret.

Vapování a nahřívaný tabák jsou nové technologie, které nabízejí alternativu k tradičnímu kouření. I když mají méně zdravotních rizik než kouření, stále se jedná o potenciálně škodlivé způsoby užívání nikotinu. Uživatelé by měli důkladně zvážit své možnosti a zvolit způsob užívání, který jim nejlépe vyhovuje.