AKCE: Doručení na výdejní místa PPL za pouhých 29 Kč!! Při nákupu od 1 000 Kč je veškerá doprava u nás samozřejmě zcela ZDARMA!

Co je nikotin?

Nikotin je chemická látka, která se nachází v tabákových rostlinách, jako je tabák. Je známá především pro svou roli v cigaretách a jiných tabákových výrobcích, kde funguje jako návyková látka. Nikotin je jedním z hlavních důvodů, proč lidé kouří a stávají se závislými na tabáku. Ale co přesně je nikotin a jak ovlivňuje tělo?

Nikotin je navýková látka

Zdroj: https://unsplash.com/photos/DZXInIKtTF0

Chemie nikotinu

Nikotin je alkaloidní sloučenina, která obsahuje dusík. Chemicky patří do skupiny sloučenin zvaných alkaloidy, které se nacházejí v rostlinách a mají vliv na nervový systém. Nikotin je jedním z nejběžnějších alkaloidů v tabáku. 

Jak nikotin ovlivňuje tělo

Když člověk kouří cigaretu nebo použije jiný tabákový výrobek, nikotin se rychle dostává do krevního oběhu. Účinky nikotinu mohou ovlivňovat různé části těla:

Návyk a závislost

Nikotin ovlivňuje centrální nervový systém a způsobuje uvolňování neurotransmiteru nazývaného dopamin. Tento neurotransmiter je spojen s pocitem odměny a potěšení. Když se dostanou do těla vyšší dávky dopaminu díky nikotinu, člověk se cítí dobře, což může vést k návyku a závislosti na tabáku.

Zvýšený srdeční tep a krevní tlak

Nikotin může způsobit zvýšení srdečního tepu a krevního tlaku. To může být nebezpečné pro osoby s kardiovaskulárními problémy a může vést k vývoji srdečních chorob.

Zúžení cév

Nikotin způsobuje dočasné zúžení krevních cév, což může snižovat průtok krve do různých částí těla. To může mít negativní dopad na cirkulaci a způsobit problémy s dodávkou kyslíku do tkání.

Dušení a kašel

Kouření tabáku, který obsahuje nikotin, může dráždit dýchací cesty a vést k dušení a kašli.

Změny v mozku

Nikotin může ovlivňovat různé oblasti mozku, včetně těch spojených s učením, pamětí a chováním.

Ovlivnění chutě k jídlu

Nikotin může potlačit chuť k jídlu a způsobit, že člověk ztrácí váhu.

Nikotin je jedním z hlavních faktorů, díky kterým je tabák tak návykový. Má řadu fyzických a psychických účinků na tělo, které mohou způsobit závislost a vážné zdravotní problémy. Proto je důležité si být vědom rizik spojených s nikotinem a případně vyhledat pomoc při pokusu o odvykání kouření. Při odvykání je potřeba počítat s abstinenčními příznaky.